5 juni 2013

Vorige week gaf ik een lezing in Friesland over het thema ‘Je plek in het gezin’. Het leuke van zo’n avond is dat het thema voor iedereen herkenbaar is. En tegelijkertijd heeft iedereen een persoonlijk verhaal. Het blijkt dan weer dat de overeenkomsten in gedrag van een oudste, middelste of jongste sterk overeenkomen!

Zo nemen oudsten vaak veel verantwoordelijkheid op zich. Als dit te sterk wordt, dan krijgen zij en hun omgeving daar last van. Gelukkig is het mogelijk daar verandering in aan te brengen. Net als voor de middelsten, die geneigd zijn een bemiddelende rol te spelen, maar vaak twijfelen over hun eigen identiteit. Ze voelen zich ‘vlees noch vis’. En de jongste die keek naar hoe de ouderen het deden, en daardoor wijs is geworden. Maar deze kan zich als jongste altijd de mindere blijven voelen, i.p.v. de eigen-wijsheid vol in te zetten in het leven!

Wat herken jij hiervan, uitgaande van jouw plek vroeger in het gezin en hoe je nu in het leven staat?
nb: op de foto hierboven zie je mijn moeder als meisje helemaal rechts!