Leertraject: Begeleiden van mensen die te maken krijgen met groot verlies

Drie opleidingsdagen bedoeld voor begeleiders en trainers. Het is opgezet door Ineke Helmer, Huib Beerda en Daan Sio. Om je aan te melden: zie onderaan deze pagina. Onder leiding van drie ervaren opleiders wordt een breed theoretisch kader gegeven en geoefend in het begeleiden van rouwarbeid. Dit korte leertraject borduurt voort op jouw kennis en ervaring in het begeleiden van mensen en hun verliesvraagstukken. De bijeenkomsten gaan in op omgaan met en begeleiden van verlies en je eigen werking in deze relatie.

De opleiding wordt vormgegeven door:

Gezamenlijk eigenaarschap
In dit leertraject staat het begeleiden van mensen die te maken krijgen met alle mogelijke vormen van verlies centraal (ziekte, dood, verlies van mogelijkheden, iets dat je dierbaar is etc.). De deelnemers dragen de leergang samen met de begeleiders. Er wordt gewerkt met eigen ervaringen, casuïstiek en leerbehoeften. Op deze manier geven deelnemers mede vorm aan de bijeenkomsten. Wil je deelnemen dan is het belangrijk dat je ruime ervaring hebt in het begeleiden van mensen en voldoende mate van zelfreflectie, inzet en eigen verantwoordelijkheid voor je leerproces hebt. 

Lage prijs
Door samen zorg te dragen voor de organisatie van dit leertraject is het mogelijk de kosten laag te houden. We vragen deelnemers veel eigen initiatief te tonen in leerwensen en praktische zaken zoals in toerbeurten zelf de lunch & koffiepauze verzorgen. 

Het programma
Het programma staat op hoofdthema’s vast. Per bijeenkomst wordt echter steeds gekeken waar de deelnemers als ‘leerlingen’ staan en wat goed past in hun leerproces. De deelnemers zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor hun eigen leerproces en dus mede-vormgever van de meer gedetailleerde invulling van de opleidingsdagen.

Bij het samenstellen van het programma hebben we drie uitgangspunten gekozen:

  1. Deelnemers leren door doen en ervaren. Theorie is hier ondersteunend aan.
  2. Per bijeenkomst werken we steeds met een andere begeleider. Zo maak je kennis met verschillende werk- en zienswijzen op het gebied van verlies en rouw. 
  3. De groep die de deelnemers met elkaar vormen is levend werkmateriaal om werkvormen met elkaar uit te proberen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Dag 2: Vrijdag 22 november 2024 door Arianne Wopereis-Bruijn:

Energetische werken met verlies en rouw
Vanuit je innerlijke wijsheid, lichaamssignalen en intuïtie leren werken met verlies en rouw
Hoe loopt je eigen ‘rouwervaring’ mee in jouw begeleiding
Wat gebeurt er energetisch bij rouw
Concrete oefeningen om mee te werken

Dag 3: dinsdag 14 januari 2025 door Morton Hjort:

Verlies en rouw binnen het systeem
Met de systemische blik kijken naar rouw
Zicht op voor welk appel je gevoelig bent als begeleider
Systemische interventies bij rouw

Praktische gegevens:
De groepsgrootte is 12-14 deelnemers. 
De kosten voor de opleiding zijn € 825,- exclusief btw en inclusief locatie voor 3 bijeenkomsten. Dit bedrag geldt bij 14 inschrijvingen. Bij minder dan 12 aanmeldingen gaat, in overleg, het leertraject niet door en wordt het bedrag teruggestort of wordt het opleidingsbedrag per deelnemer verhoogd. We werken van 9.30 tot 16.30 uur in de Walkartkerk in Zeist.

Tot slot
Wij zijn enthousiast over deze manier van leren. Het spreekt de begeleiders aan dat ze worden uitgedaagd in het leveren van hoge kwaliteit aan professionals en deelnemers raken geïnspireerd door de verschillende invalshoeken van dit onderwerp en deze manier van leren.

Heb je belangstelling en wil je meer weten dan kun je contact opnemen met Daan of Ineke. Zij kunnen je meer vertellen en met je kijken of het wederzijds passend is.

Ineke Helmer, Huib Beerda & Daan Sio

Ineke:  Ineke@helmerinveranderen.nl ; 06-29562424
Daan: Daan.sio@bureautenbate.nl ; 06-12726540